Top 10 bekendste schilderijen ter wereld

Toplijstjes
De Nachtwacht is een van de beroemdste Nederlandse schilderijen

Op de school leren kinderen al over Picasso, Mondriaan en van Gogh. Hierbij maken de kinderen kennis met de schilderstijl, met de verschillende schildertijden en met enkele bekende schilderijen. Maar, wat is nou het bekendste schilderij ter wereld? Dat is de vraag die in dit artikel centraal staat.

Top 10 bekendste schilderijen

Een bekend schilderij is zonder twijfel de Mona Lisa. Maar, is dit ook het bekendste schilderij ter wereld? Je leest het in dit artikel. Graag laten we je eerst kennismaken met de top 10 bekendste schilderijen:

  1. Mona Lisa, Leonardo da Vinci
  2. Sterrennacht, Vincent van Gogh
  3. De Schepping van Adam, Michelangelo Buonarroti
  4. Het Laatste Avondmaal, Leonardo da Vinci
  5. De Schreeuw, Edvard Munch
  6. De volharding der herinnering, Salvador Dali
  7. Het meisje met de Parel
  8. De Nachtwacht, Rembrandt van Rijn
  9. Guernica, Pablo Picasso
  10. De Geboorte van Venus, Sandro Botticelli

1. Mona Lisa, Leonardo da Vinci

Mona Lisa
Mona Lisa is een schilderij van Leonardo da Vinci, dat hij waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 vervaardigde. Het hangt in het Musée du Louvre in Parijs.

Het bekendste schilder ter wereld is de Mona Lisa. Dit schilderij behoort uiteraard ook tot de bekendste schilderijen van Leonardo da Vinci. Hij was een groots kunstenaar en zal altijd om dit doek bekend staan. De Mona Lisa is een prachtig kunstwerk dat in het paleis du Louvre (Parijs) hangt. Op het schilder is een vrouw uit Florence afgebeeld met een mysterieuze glimlach. Je kunt urenlang naar deze unieke glimlach kijken!

2. Sterrennacht, Vincent van Gogh

Sterrennacht
De sterrennacht is een schilderij van de Nederlandse postimpressionistische kunstschilder Vincent van Gogh. Het is geschilderd in olieverf op doek en meet 73 bij 92 cm. Het wordt gezien als een van zijn grootste meesterwerken. Het behoort tot de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York.

De bekendste schilderijen van Vincent van Gogh zijn de Laboureur dans un champ en de Sterrennacht. De Sterrennacht is wereldwijd zelfs uitgegroeid tot één van de bekendste schilderijen. Op dit schilderij zie je van alles; een kerktoren en wervelwinden. Met name de turbulentie zorgt voor de unieke uitstraling van dit bekendste schilderij van Van Gogh..

3. De Schepping van Adam, Michelangelo Buonarroti

De schepping van Adam is een onderdeel van het fresco op het gewelf van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad geschilderd door Michelangelo rond 1511. Het werk is de uitbeelding van het Bijbelse verhaal uit het boek Genesis waarin God de Vader leven blaast in Adam.

Vanaf 1508 tot 1512 is Michelangelo Buonarroti bezig geweest met dit doek. Met dit doek wordt verteld hoe God de Mens geschapen is. Dit schilderij werd overigens in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad geschilderd. Leuk detail: daar is het doek nog steeds te bewonderen.

4. Het Laatste Avondmaal, Leonardo da Vinci

Het Laatste Avondmaal is een muurschildering geschilderd door Leonardo da Vinci in opdracht van hertog Ludovico Sforza in de refter van het Santa Maria delle Grazie, een dominicaner klooster in Milaan.

Dat Leonardo da Vinci meerdere keren in deze top 10 staat, is geen verrassing. Hij heeft namelijk een ongekende invloed gehad op de schilderwereld. Ook met het doek Het Laatste Avondmaal; dit doek werd rond 1498 afgemaakt en toont het Laatste Avondmaal van Jezus. Een prachtig schilderij waar je uren naar kunt kijken.

5. De Schreeuw, Edvard Munch

De Schreeuw - Edvard Munch
De Schreeuw is de naam van een viertal schilderijen en een lithografie van Edvard Munch uit 1893. De oorspronkelijke versie van de schreeuw uit 1893 hangt in het Nationaal kunstmuseum in Oslo.

Als we het over een bekend schilderij hebben, hebben we het over De Schreeuw van Edvard Munch. Het schilderij heeft een ietwat angstaanjagende uitstraling; op dit doek is namelijk een zelfportret van Edvard Munch uit zijn psychische tijd afgebeeld. Dit doek hangt tegenwoordig in de Nationale Galerij te Oslo.

6. De volharding der herinnering, Salvador Dali

De volharding der herinnering - Salvador Dali
De volharding der herinnering is een schilderij van de Spaanse kunstschilder Salvador Dalí. Het is in 1931 geschilderd en het jaar erna voor het eerst tentoongesteld. Het is een bekend voorbeeld van het surrealisme en stelt een somber en oneindig droomlandschap voor, waarin harde objecten slap worden weergegeven.

De Spaanse schilder Salvador Sali heeft meerdere prachtige kunstwerken uitgebracht. Dit doek, De Volharding der Herinnering, is zonder twijfel zijn bekendste schilderij. Op dit doek zie je van alles, maar het doek laat ook veel aan de verbeelding over. Dit is één van de beste schilderijen waarbij eigen interpretatie veel ruimte heeft.

7. Het meisje met de Parel

Het meisje met de parel - Johannes Vermeer
Meisje met de parel is een schilderij uit circa 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het is uitgegroeid tot diens populairste schilderij. Meisje met de parel kwam in 1902 in het bezit van het Mauritshuis in Den Haag.

Een gekende Nederlandse schilder was Johannes Vermeer. Hij staat te boek als de Gouden Eeuw Schilder én als de schilder van het Meisje met de Parel. Op dit doek staat een prachtige dame afgebeeld met een opvallende oorbel. Deze oorbel trekt direct de aandacht. Wie deze dame is, is tot op de dag van vandaag niet bekend. Meerdere experts denken echter dat het om de dochter van Johannes Vermeer gaat.

8. De Nachtwacht, Rembrandt van Rijn

De Nachtwacht - Rembrandt van Rijn
De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, beter bekend als De Nachtwacht, ook Nachtwacht, is een schuttersstuk van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn, dat in 1642 gereed kwam.

Wat is het bekendste schilderij van Rembrandt? Juist; dat kan er maar één zijn: De Nachtwacht. Dit behoort niet alleen toe tot de bekendste schilderijen van Rembrandt, maar ook tot de bekendste schilderijen van het Rijksmuseum. Het doek is onwijs groot, is tegenwoordig van onschatbare waarde en is een lust voor het oog. Zelfs als je uren naar dit doek kijkt, vallen continu nog nieuwe details op!

9. Guernica, Pablo Picasso

Guernica is een schilderij van Picasso uit 1937. Het schilderij, met de enorme afmetingen 3,49 m hoog en 7,76 m breed, toont het bombardement op Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Guernica wordt tentoongesteld in Museo Reina Sofía in Madrid.

Het Guernica schilderij is het bekendste schilderij van Picasso. Althans, dat is de mening van veel experts. Andere experts geven mogelijk aan dat andere schilderijen van Picasso een stuk bekender zijn wereldwijd. Dit unieke doek is 27 vierkante meter groot en was het lievelingsstuk van Picasso. Picasso was er zelfs zo dol op dat hij in zijn testament opgenomen had dat het doek pas naar Spanje mocht zodra Franca was afgezet. Nadat deze heerser in Spanje afgezet werd, werd het doek vanuit Frankrijk naar Spanje overgebracht. De wet is nu dat dit doek Spanje nooit meer mag verlaten.

10. De Geboorte van Venus, Sandro Botticelli

De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli. Het hangt in de Uffizi-galerij in de Italiaanse stad Florence. Het schilderij is vervaardigd met tempera op canvas en meet 172,5 cm bij 278,5 cm.

In 1483 werd dit unieke kunstwerk gemaakt door Sandro Botticelli. Op het kunstwerk is niet zozeer de Geboorte van Venus te zijn, maar zijn meerdere Griekse Goden te zien. Wereldwijd is dit doek in ieder geval uitgegroeid tot één van de bekendste schilderijen ter wereld. Het doek hangt op dit moment in de Uffizi Galerij in Florence, Italië.

Bonus: De Waterlelies, Claude Monet

De Waterlelies - Claude Monet
De Waterlelies zijn vele verschillende impressionistische schilderijen van waterlelies van de Franse kunstschilder Claude Monet. Monet had bij zijn atelier in Giverny in de jaren 1890 een kleurrijke tuin met een vijver laten aanleggen om zijn geliefde motief bij allerlei weersomstandigheden te kunnen schilderen.

De Franse Schilder De Waterlelies was gek op waterlelies. Hij liet in zijn tuin een grote vijver aanleggen, waardoor hij dit schilderij vanuit zijn eigen huis kon maken. In totaal heeft Monet 200 schilderijen met daarop waterlelies geschilderd. Dit is dan ook niet één schilderij, maar gaat om een complete collectie van Waterlelies.

Wat is het bekendste schilderij in Nederland?

In Nederland is De Nachtwacht bij het grote publiek het bekendste schilderij in ons land. Op school maken kinderen echter ook kennis met het bekendste schilderij van Mondriaan, met schilderijen van Picasso en met schilderijen van Rembrandt. Al met al is het dus heel lastig om in ons land ‘het bekendste schilderij’ aan te wijzen.

Sowieso kan over bovenstaande lijst gediscussieerd worden. Neemt niet weg dat dit de meest bekende schilderijen ter wereld zijn, maar de volgorde staat niet bij iedereen vast. Welk schilderij spreekt jou het meeste aan?

TAGS:
Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie