Top 10 duurste horloges ter wereld

Toplijstjes

Allerlei luxeproducten zijn in de afgelopen jaren onwijs veel waard geworden. Auto’s zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook whisky’s en wijnen zijn steeds duurder worden. Maar, dit zijn nog niet eens de beste voorbeelden. Het beste voorbeeld is toch wel de markt van horloges. Veel horloges zijn in de afgelopen jaren gewoonweg ongekend in waarde gestegen.

Dat deed ons besluiten om onderzoek te doen naar de duurste horloges. Wat zijn de 10 duurste horloges ter wereld? En welke merken zijn in deze top 10 goed vertegenwoordigd? Je leest het allemaal in dit artikel!

De duurste horloges ter wereld

Voor het samenstellen van deze lijst hebben wij ons gebaseerd op inschattingen van de huidige prijzen van de horloges. Sommige horloges wisselen nooit van eigenaar, waardoor het lastig is om ons te beroepen op de verkoopprijzen.

Uiteindelijk zijn we uitgekomen op onderstaande top 10:

 1. Breguet Grande Complication
 2. Chopard 201
 3. Patek Philippe Henry Graves Junior Supercomplication Pocket Watch
 4. Patek Philippe Calibre 89
 5. Hublot Big Bang
 6. Breguet & Fils 2667 Precision Stop-Watch
 7. Louis Moinet Meteoris
 8. Patek Philippe Platinum World Time
 9. Patek Philippe Single-Button Chronograph
 10. Piaget Emperador Temple

1. Breguet Grande Complication

De Breguet Grande Complication is met een verkoopprijs van 30 miljoen dollar verreweg het duurste horloge. Dit horloge is gemaakt door de horlogemaker Abraham-Louis Breguet. Dit deed hij niet op eigen initiatief, maar op aanvraag van de Franse koninklijke familie.

In het jaar 1782 begon Abraham-Louis Breguet met het maken van dit horloge. Uiteindelijk werd in het jaar 1827 pas de laatste hand aan het horloge gelegd. Dit deed Abraham-Louis Breguet niet zelf, aangezien hij al overleden was. Het horloge werd afgemaakt door zijn zoon; Marie Antoinette. Uiteindelijk heeft dit horloge een ongekende waarde gekregen.

Leuk detail: in 2005 werd een replica van dit horloge gemaakt. Dat horloge lijkt volledig op het originele horloge, maar werd wel iets sneller afgemaakt. Het maken van dit horloge kostte slechts 3 jaar.

2. Chopard 201

Dat dure horloges niet het toonbeeld van fraaiheid zijn, blijkt uit de Chopard 201. Als je snel naar dit horloge kijkt, is het net alsof een kind dit horloge gemaakt heeft. Het horloge bevat namelijk talloze juwelen, kralen en glitters. Deze onderdelen zijn op een unieke manier aan elkaar vastgemaakt, waardoor het horloge een uniek design gekregen heeft.

Dit horloge heeft een waarde van ongeveer 25 miljoen dollar. Dit prijskaartje is niet zozeer aan de uitstraling te danken, maar wél aan de 874 diamanten. Ja, je leest dit goed: in dit horloge zitten 874 201 karaat diamanten verwerkt. Opvallend detail hierbij is dat de drie grootste diamanten een hartvorm hebben.

3. Patek Philippe Henry Graves Junior Supercomplication Pocket Watch

Vandaag de dag is Patek Philippe één van de beste horlogefabrikanten. Mocht je een horloge van dit merk willen kopen, moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit merk een plekje inneemt in deze top 10 van duurste horloges ter wereld. Dit horloge heeft een waarde van ruim 20 miljoen dollar.

Het verhaal achter dit horloge is vrij bijzonder. In 1925 gaf een rijke bankier, Henry Graves Junior, het merk Patek Philippe de opdracht om een fraai zakhorloge te ontwerpen. Dit horloge moest niet alleen fraai zijn, maar moest vooral gecompliceerd zijn. James Ward Packard had voor die tijd het meest gecompliceerde horloge op de markt gebracht, maar daar kwam met dít horloge verandering in.

Uniek aan dit horloge is de veelzijdigheid. Het horloge biedt maar liefst 24 functies aan. Dit gaat onder meer om de nachthemel van New York, om een zonsondergangindicator, om de fases van de maan en om een eeuwigdurende kalender.

4. Patek Philippe Calibre 89

Zoals we al eerder aangaven, is Patek Philippe één van de duurste horlogemerken. Dit merk neemt al plek 3 in dit lijstje in, maar nu ook plek 4. Het horloge de Calibre 89 werd door Patek Philippe gemaakt ten ere van de 150e verjaardag van dit merk. Het horloge heeft nu een waarde van ongeveer 7 miljoen dollar.

Bij dit horloge heeft het merk gekozen voor 18 unieke kenmerken/functies. Zo beschikt dit horloge over een volle kalender, een thermometer en een heuse maanfase indicator. Als eigenaar krijg je ook nog de beschikking over een sterrenkaart en een chronometer.

Dit horloge is echter om nóg een aspect erg uniek: het heeft namelijk aan beide kanten een uurwerk. Je kunt dit dure horloge dus ook ‘op z’n kop’ dragen. Patek Philippe heeft dit horloge in een oplage van 4 stuks uitgebracht. Het produceren van deze horloges duurde maar liefst 9 jaar. Dit geeft duidelijk aan dat dit een uniek horloge is met een hoogstaande kwaliteit.

5. Hublot Big Bang

In de wereld van dure horloges vormen Zwitserse merken de boventoon. Veel van de duurste horloges merken vinden hun oorsprong in dit land. Dit geldt voor Patek Philippe, maar geldt ook voor Hublot. Dit merk fabriceert al decennialang unieke, luxe en dure horloges.

Het toonbeeld daarvan is de Hublot Big Bang. Dit horloge is zo’n 5 miljoen dollar waard. Een waarde die voornamelijk aan de 1282 diamanten te danken is. In dit relatief kleine horloge heeft Hublot het dus voor elkaar gekregen om bijna 1300 diamanten te verwerken. Alleen dat is al een unieke prestatie.

Uniek detail: enige tijd geleden besloot Beyoncé om dit horloge aan haar man Jay-Z te geven. Ter ere van zijn 43e verjaardag. Ja, er zijn slechtere cadeaus om te ontvangen voor je verjaardag.

6. Breguet & Fils 2667 Precision Stop-Watch

Eerder in deze top 10 van duurste horloges ter wereld heb je al kennis kunnen maken met Abraham-Louis Breguet. Hij was een begenadigde Franse horlogemaker met veel rijke klanten. De horloges werden onder meer door Napoleon Bonaparte en Tsaar Alexander I gekocht.

Door de jaren heen heeft het merk Breguet oprecht unieke horloges op de markt gebracht. De Breguet & Fils 2667 Precision Stop-Watch is daar een geweldig voorbeeld van. Dit is geen normaal horloge, maar is een combinatie van een horloge en een stopwatch.

Het horloge is echter van allerlei diamanten voorzien. Breguet heeft hierbij gekozen voor 18 karaat goud én platina. Al in het jaar 1814 werd voor dit horloge 5000 frank betaald. Dat was voor die tijd onwijs veel geld; ongeveer 18.000 dollar. Op dit moment heeft dit horloge een waarde van bijna 5 miljoen.

7. Louis Moinet Meteoris

Niet alleen Abraham-Louis Breguet was een gekende horlogemaker, maar Louis Moinet ook. Het is zelfs zo dat deze twee horlogemakers graag met elkaar samenwerkten. Ze hebben elkaar naar grote hoogte gestuwd én zijn van grote invloed op de huidige wereld van horloges geweest.

Het is daardoor niet verwonderlijk dat ook een horloge van Louis Moinet in deze top 10 thuishoort. Het gaat hierbij om het Meteoris horloge. Dit horloge is ongeveer 4,5 miljoen dollar waard en is om meerdere redenen uniek.

Zo heeft dit horloge maar liefst vier uurwerken. Deze uurwerken zijn ook nog voorzien van meteoor fragmenten van Mercure, de Maan en Mars. Het laatste uurwerk is gevuld met een meteoor fragment van een asteroïde. Dit unieke horloge beschikt ook nog over een mechanisch zonnesysteem.

8. Patek Philippe Platinum World Time

Sinds de oprichting van het merk Patek Philippe, in 1951, is dit merk ongekend populair geworden. Dat dit horloge echt unieke horloges geproduceerd heeft, blijkt duidelijk uit deze top 10. De Patek Philippe Platinum World Time is namelijk al het derde horloge van dit merk uit deze top 10 van duurste horloges ter wereld.

Dit horloge werd al in het jaar 1939 uitgebracht. Op dat moment was het horloge eigenlijk niet heel bijzonder. Het zag er niet super bijzonder uit en had ook geen gecompliceerde functies. Uiteraard begon ook rond dat moment de oorlog, waardoor men weinig aandacht voor horloges had.

De Patek Philippe Platinum World Time heeft daarna echter flink aan populariteit gewonnen. Zo is het uniek dat dit horloge over een afdruk van maar liefst 41 steden, regio’s en landen beschikt. Deze afdrukken staan op de buitenste rand van het horloge. Aan de binnenzijde van het horloge is de wereldbol afgedrukt. Op dit moment heeft het horloge een waarde van pakweg 4 miljoen dollar.

9. Patek Philippe Single-Button Chronograph

Het merk Patek Philippe is absoluut de koning binnen de top 10 van duurste horloges ter wereld. Ook plek 9 wordt door dit merk ingenomen. De eer is weggelegd voor het Single-Button Chronograph horloge. Dit horloge werd al in 1982 uitgebracht en heeft nu een waarde van bijna 4 miljoen dollar.

Dit horloge ziet er op het eerste oog niet al te bijzonder uit. Als je echter naar de historie van het horloge kijkt, snap je waar de huidige waarde vandaan komt. Dit is namelijk het enige witgouden horloge van Patek Philippe dat bewaard gebleven is. Alleen al vanwege deze zeldzaamheid is de waarde goed te verklaren. Verder is dit horloge van een uitmuntende kwaliteit. Een nóg betere kwaliteit van de gemiddelde Patek Philippe.

10. Piaget Emperador Temple

Deze top 10 van duurste horloges ter wereld sluiten we af met een ander Zwitsers merk. Het merk Piaget is in eigenlijk land befaamd vanwege de horloges met diamanten. Het beste voorbeeld hiervan is de Emperador Temple. Met een waarde van ruim 3,3 miljoen dollar is dit één van de duurste horloges ter wereld.

Je kunt je afvragen of dit een fraai horloge is om te zien. Het horloge is namelijk helemaal met diamanten bedekt. Als je naar het horloge kijkt, zie je niet eens goed hoe laat het precies is. Je kunt echter een mechanisme aan de bovenzijde openklappen, waardoor je zicht op een prachtig uurwerk krijgt. Al met al een uniek horloge met maar liefst 700 diamanten!

Wat bepaalt de waarde van een horloge?

Dat horloges door de jaren heen steeds duurder geworden zijn, heeft enkele redenen. Ten eerste is het zo dat mensen meer behoefte aan luxe artikelen krijgen. De huidige economische situatie speelt hier uiteraard ook een rol bij; de rijkste mensen op de aardbol zijn alleen maar rijker geworden in de afgelopen jaren. Dit heeft de prijzen van de horloges automatisch opgeschroefd.

De zeldzaamheid van een horloge speelt ook een grote rol. De meeste horloges uit deze top 10 zijn slechts één keer gemaakt. Er is dus geen vervangend exemplaar, waardoor een product automatisch veel meer waard wordt.

Bij deze horloges betaal je echter ook voor de magnifieke kwaliteit. Deze kwaliteit is te zien aan de onderdelen, maar ook aan het vakmanschap. Dat veel van deze horloges van Zwitserse merken zijn, is geen verrassing. Als één land weet wat pure vakmanschap is, is dat Zwitserland wel.

In het verlengde daarvan; de waarde van een horloge wordt ook door het merk bepaald. Als bijvoorbeeld Fossil met een uniek horloge op de markt komt, wordt dit horloge nooit zoveel waard als een horloge van Patek Philippe. Dit heeft puur met de naam van de merken te maken. En met de prijzen die mensen voor bepaalde merken wel of niet willen betalen.

Wat zijn de duurste horloges merken?

We hebben niet alleen naar de duurste horloges ter wereld gekeken, maar ook naar de duurste horloges merken. Ook hiervan hebben we een top 10 samengesteld:

 1. Patek Philippe
 2. Vacheron Constantin
 3. Breguet
 4. Lange & Söhne
 5. Audemars Piguet
 6. Jaeger-LeCoultre
 7. Girard-Perregaux
 8. Blancpain
 9. Ulysse Nardin
 10. Rolex

Uiteraard is het heel lastig om zo’n lijst op te stellen. De exacte volgorde van deze lijst is dan ook niet met 100% zekerheid samen te stellen. Als bijvoorbeeld Audemars Piguet morgen met een onwijs duur horloge op de markt komt, verandert deze lijst alweer.

Feit is wel dat deze merken allemaal onwijs luxe en dure horloges produceren. Deze horloges kenmerken zich door puur vakmanschap, door diamanten en door unieke kenmerken.

Maar, er zijn nog veel meer horloges waar je diep voor in de buidel moet tasten. Een Breitling horloge, zoals de Breitling Navitimer, is immers ook geen goedkoop horloge.

Wat zijn de duurste Rolex horloges?

Een merk dat in de afgelopen jaren met een ongekende opkomst bezig is, is Rolex. Je kent mogelijk wel de Rolex Submariner, Rolex Daytona, Rolex Oyster Perpetual en/of de Rolex Explorer. Al deze Rolex horloges zijn populair geworden én zijn daardoor ook meer waard geworden.

Een terechte vraag hierbij is wel hoeveel een Rolex horloge nou precies waard is. We kunnen in ieder geval stellen dat de meeste horloges van dit merk niet kunnen tippen aan bijvoorbeeld een horloge van Patek Philippe.

Graag zetten we ook de 10 duurste modellen van Rolex voor je op een rijtje:

 1. Rolex Cosmograph Daytona Paul Newman
 2. Rolex Ref. 6062 Bao Dai
 3. 1969 Rolex Dayton Paul Newman Ref. 6263
 4. 1942 Rolex Chonograph Antimagnetique
 5. 1971 Rolex Daytona Alino Ref. 6263
 6. Rolex Daytona Eric Clapton
 7. Rolex GMT Master II ICE
 8. Rolex Oyster Perpetual Gold
 9. 1972 James Bond Rolex Submariner
 10. Rolex Daytona Ferrari Red

Wat deze Rolex horloges precies waard zijn, is lastig te zeggen. Feit is dat deze horloges voor flinke bedragen verkocht worden. Het eerste horloge uit deze top 10 is namelijk ooit voor 17 miljoen euro verkocht. Al snel werd echter duidelijk dat de horloges van Rolex niet zóveel waard zijn.

Desalniettemin is Rolex ook één van de duurdere horlogemerken ter wereld. Mocht je nu een Rolex horloge willen kopen, moet je van goede huizen komen. Je kunt namelijk niet zomaar meer een Rolex bij een juwelier kopen. Je moet echt op een lijst komen, waarop je uiteraard niet zomaar komt. Daarnaast komt het bijna nooit meer voor dat je een Rolex tegen de actuele waarde kunt kopen. Zelfs de nieuwe modellen van Rolex worden ver boven de vraagprijs verkocht.

Duur horloge kopen: waar moet je rekening mee houden?

Heb je een flinke financiële klapper gemaakt? En wil je graag een flink bedrag in een mooi horloge investeren? Dan moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar bij elk merk binnenkomt. Sommige merken verkopen hun horloges alleen aan mensen die op een lijst staan. Om op die lijst te komen, zou je over de juiste connecties moten beschikken.

Verder moet je rekening met de verzekering houden. Als je een horloge voor een flink bedrag koopt, wil je uiteraard geen onnodige risico’s lopen. Je zou daarom het horloge moeten verzekeren, maar ook dit kost weer geld. Bovendien moet je je bij zo’n verzekering aan allerlei verplichtingen houden. Veel dure horloges liggen daarom veilig in een bewaakte kluis opgeborgen.

Duurste horloges ter wereld: wat kunnen we op termijn verwachten?
Waar de prijzen van de horloges in de komende decennia naar toe gaan, is puur gissen. Aan de ene kant is het goed voor te stellen dat de horloges alleen maar meer waard worden. De horloges worden immers elk jaar ouder en daarmee ook unieker.

Maar, aan de andere kant is het maar afwachten wat de economie gaat doen. Als we (weer) met een flinke crash te maken krijgen, is het goed mogelijk dat luxeproducten in waarde dalen.

Hoe dan ook: de kans dat er veel vraag naar dure horloges blijft, is vrij groot. Erg leuk dus om in de gaten te houden. En mocht je zelf nog een duur horloge willen kopen: besef dan goed dat de duurste horloges vaak niet de mooiste horloges zijn. Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar de duurste horloges zijn niet het toonbeeld van pure schoonheid.

Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie