De top 10 gevaarlijkste sporten ter wereld

Toplijstjes
Volgens een rapport van American Medical Association heeft boksen een sterftecijfer van 0,13 sterfgevallen per 1.000 deelnemers per jaar.

Sporten is leuk, sporten is gezond en sporten is goed voor de geest. Dit geldt echter niet voor alle sporten. Er bestaan namelijk meerdere sporten die gevaarlijk zijn. In dit artikel zetten wij graag de top 10 gevaarlijkste sporten ter wereld op een rijtje. Er staan wellicht enkele sporten tussen waar je nog nooit van gehoord hebt.

De 10 gevaarlijkste sporten

Dat niet elke sport even veilig is, gaat duidelijk in dit artikel blijken. Er zijn meerdere sporten waarbij je een groot risico loopt. Een groot risico op verwondingen of zelfs een fatale afloop. Voor het overzicht hebben we de top 10 gevaarlijkste sporten voor je op een rijtje gezet:

  1. Boksen
  2. Bergbeklimmen
  3. Jallikattu
  4. Rugby / American Football
  5. Racesporten (auto’s / paarden)
  6. Rodelen
  7. Scuba duiken
  8. Base-jumping
  9. Wielrennen
  10. Helikopter skiën

1. Boksen

MMA staat bekend als de meest bloederige vechtsport.

Boksen is zonder twijfel een hele gevaarlijke sport. Zeker als een bokser harde klappen op zijn hoofd krijgt, kan dit levensgevaarlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat er de nodige sterfgevallen plaatsvinden binnen de ring. In juli 2019 overleed bijvoorbeeld een 28 jarige bokser na een gevecht. Na de wedstrijd bleek hij ernstig hersenletsel te hebben; hij was niet meer te redden.

Bij boksen hoeft het niet altijd om een fatale afloop te gaan. Er zijn ook voldoende verhalen bekend van boksers die invalide zijn geraakt. De hersenen krijgen het bij deze sport ernstig te verduren, waardoor de risico’s erg groot zijn. Denk dus maar een paar keer goed na voordat je de boksring instapt.

2. Bergbeklimmen

Gevaren zoals struikelen, vallen, steenslag, blikseminslag of lawines liggen bij klim- en bergsport op de loer.

Durf je wel een uitdaging aan te gaan? Dan lijkt het interessant om de hoogste bergen op onze aardbol te beklimmen. Dit is absoluut interessant, maar het brengt de nodige gevaren met zich mee. Zo overlijden er jaarlijks 30 á 40 bergbeklimmers.

Dit hoeft niet altijd door een val van de berg te komen. De omstandigheden op de bergen zijn veelal de oorzaak van het overlijden. Zo is de luchtvochtigheid op hoge bergen heel anders, terwijl het weer ook in een korte tijd om kan slaan. Als een bergbeklimmer hier niet goed op voorbereid is, kunnen de extreme weersomstandigheden een dodelijke afloop hebben.

3. Jallikattu

Jallikattu is een traditioneel stierenspel in Zuid-India.

Deze bijzondere sport vindt zijn oorsprong in India. Bij deze sport vechten een stier en een man tegen elkaar. Voor de man is het doel om de stier voor een bepaalde tijd of afstand goed vast te houden. Mocht dit onverhoopt niet lukken, is de kans op een dodelijke afloop erg groot. Een stier weet immers niet van ophouden en wordt op een ongezonde manier opgejut. De sport is inmiddels officieel verboden, maar in het illegale circuit wordt de sport wel nog uitgevoerd.  In de 20 jaar dat deze sport wel toegestaan was, overleden meer dan 20 mensen.

4. Rugby / American Football

Rugby is een harde sport waarbij je hersenschade en flinke blessures kunt oplopen.

Eén van de meest fysieke sporten wereldwijd is rugby. Bij deze sport knokken grote en sterke mannen tegen elkaar, waarbij de strijd bijzonder intens en hevig is. Veel professionele rugbyspelers krijgen na verloop van tijd last van hersenschade. Ook zijn er meerdere gevallen bekend van rugbyspelers die overlijden door de sport.

5. Racesporten

Racesporten zoals paardenraces, auto- en motorsport zorgen sinds jaar en dag voor veel slachtoffers.

Ook de verschillende racesporten zorgen jaarlijks voor meerdere doden. Het gaat hierbij om autoracen en om paardenraces. Het lot van de paarden bij de paardenraces is verschrikkelijk; jaarlijks overlijden er tientallen paarden door deze races. Ook de jockeys op de paarden lopen veel risico.

Als we naar de autosport kijken, zien we ook de nodige doden per jaar. Het gaat hierbij niet alleen om de hoogste klassen, zoals de F1, maar ook om de lagere klassen. Juist bij de lagere klassen is minder aandacht voor de veiligheid, waardoor het risico op een dodelijk ongeluk groot is.

6. Rodelen

Rodelen, foto: Rodelfreak, CC BY-SA 4.0

Op een klein bord met een snelheid van wel 140 kilometer per uur naar beneden over het ijs heen scheuren. Alleen al door deze omschrijving kun je je vast voorstellen dat rodelen een gevaarlijke sport is. Bij deze sport gaat het niet heel vaak om een dodelijke afloop, maar wel om serieuze blessures. Maar, in 2010 werd de rodelwereld nog opgeschrikt door een dodelijk ongeval. Op de Olympische Spelen in Canada overleed de rodelaar Kumaritashvili aan zijn verwoningen.

7. Scuba duiken

Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren tijdens duiken.

Meer en meer mensen hebben van duiken hun hobby gemaakt. Mocht je interesse in diepzeeduiken hebben, moet je goed rekening met de forse risico’s houden. Als je langdurig onder water bent, brengen de hogedrukgrassen grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zorgen niet altijd voor een dodelijke afloop, maar zijn wel van grote invloed op het menselijk lichaam. Zo kan er schade aan het lichaamsweefsel ontstaan. 

8. Base-jumping

Basejumpen is een extreme risicosport, want de springer heeft geen reserveparachute voor als zijn hoofdparachute zou weigeren.

Op zich is het springen uit een vliegtuig al gevaarlijk, maar het kan nog gevaarlijker. Bij deze sport springen waaghalzen namelijk van een hoge klif of toren af. Het gevaar hierbij is dat je tegen de klif of toren aan kan klappen. Mocht dit het geval zijn, is de kans op een dodelijke afloop vrij groot.

Daarnaast is de sprong die je bij deze sport maakt een stuk korter. Je hebt hierdoor minder tijd om je parachute te openen, waardoor er het nodige gevaar op de loer ligt.

9. Wielrennen

In 2019 kwamen ca. 4600 wielrenners op de spoedeisende hulp terecht.

We hebben eerder al even het autoracen als een gevaarlijke sport benoemd. Een sport die eveneens erg gevaarlijk is, is wielrennen. Op een wielrenfiets behaal je hoge snelheden, terwijl je op twee dunne bandjes rijdt. De kans op een harde valpartij is hierdoor vrij groot.

De kans dat deze valpartij verkeerd afloopt, is ook groot. Meerdere wielrenners komen jaarlijks te overlijden of raken in coma. Mocht je zelf een amateurwielrenner zijn, moet je dan ook heel goed opletten. Je bent kwetsbaar en automobilisten zien je al snel over het hoofd. Neem daarom nooit onnodige risico’s.

10. Helikopter skiën

Heliskiën is erg spectaculair maar ook gevaarlijk wegens de kans op lawinegevaar. Foto: Roderick Eime

Als je een uitdaging op ski’s aan durft te gaan, kun je naar bijvoorbeeld Canada toe gaan. In dit land is de sport ‘helikopter skiën’ vrij populair geworden. Bij deze sport word je op je ski’s voortgetrokken door een helikopter. Je kunt je vast voorstellen dat hierbij hoge snelheden behaald worden.

De risico’s zijn dan ook groot. Je kunt lelijk ten val komen, maar je kunt ook een lawine veroorzaken. Door deze twee risico’s is de kans op een dodelijke afloop altijd aanwezig. Alleen de echte waaghalzen beoefenen deze sport.

Conclusie over de gevaarlijkste sporten ter wereld

Dat niet elke sport even veilig is, blijkt duidelijk uit bovenstaande sporten. Bij de nodige sporten overlijden jaarlijks veel mensen, maar nog weinig van deze sporten zijn verboden. Het is net alsof het risico op een dodelijke afloop door de sporters ingecalculeerd wordt.

Wil je zelf één van bovenstaande sporten beoefenen? Zorg er dan voor dat je jezelf heel goed voorbereidt. Ook is het wenselijk dat je geen onnodige risico’s neemt en dat je goed op de hoogte van alle risico’s bent.

In welke sport vallen de meeste doden?

Als we puur naar het aantal doden kijken, valt paardenrace direct op als gevaarlijkste sport. Bij deze sport overlijden jaarlijks de nodige jockeys, maar ook de nodige paarden.

Wat zijn de minst gevaarlijke sporten?

De minst gevaarlijke sporten zijn dammen, schaken en aanverwante sporten. Ook veel teamsporten zijn relatief veilig; voetbal, handbal, volleybal en hockey zijn hier voorbeelden van. Bij deze sporten kun je altijd een blessure oplopen, maar het risico op een dodelijke afloop is klein.

Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie