De top 10 giftigste spinnen ter wereld

Toplijstjes
De Phoneutria is een zeer giftig geslacht van de kamspinnen familie. Op de foto zie je de Braziliaanse zwerfspin (Phoneutria nigriventer).

Wat zijn de giftige spinnen ter wereld? En wat zijn giftige spinnen die in Nederland leven? Dit zijn twee vragen waar de nodige Nederlanders erg benieuwd naar zijn.

Waarom? Omdat spinnen nu eenmaal van veel mensen niet het favoriete dier zijn. Spinnen zien er niet altijd even fijn uit, terwijl er dus ook de nodige gevaarlijke spinnen bestaan. Wat de giftigste spinnen ter wereld zijn, lees je in dit artikel. Wij hebben speciaal voor jou een top 10 van de gevaarlijkste en giftigste spinnen ter wereld verzameld.

De top 10 giftigste spinnen

Voor welke spinnen moet je nou echt oppassen? Sowieso voor de onderstaande top 10 spinnen. Volgens onderzoekers zijn dit namelijk de meest gevaarlijke spinnen op onze aardbol:

  1. Phoneutria
  2. Sicarius Hahni
  3. Atrax Robustus
  4. Latrodectus hesperus
  5. Latrodectus hasseltii
  6. Loxosceles laeta
  7. Missulena
  8. Haplopelma schmidti
  9. Poecilotheria ornata
  10. Cheiracanthium inclusum

1. Phoneutria (Bananenspin)

De Braziliaanse loopspin is de meest giftige spin en eet op bovenstaande foto een kever.

De Bananenspin, officieel de Phoneutria genoemd, is de meest giftige spin ter wereld en een geslacht van de kamspinnen familie. Normaal gesproken leeft deze spin niet in Nederland, maar wel in Zuid-Amerika. Aangezien we de nodige producten uit Zuid-Amerika importeren, komt zo’n spin wel eens mee. Daar komt de naam Bananenspin dan ook vandaan; deze spin komt regelmatig mee met vrachten bananen die we uit Zuid-Amerika halen.

De Phoneutria spin is vrij groot, heeft een uniek patroon op zijn poten en beschikt over gevaarlijk gif. Dit gif kan voor een mens levensbedreigend zijn, maar de Phoneutria bijt gelukkig niet al te vaak met gif. Alleen als de de Phoneutria zich echt onveilig of bedreigd voelt, laat de spin het levensgevaarlijke gif los. Een snelle opname in het ziekenhuis is noodzakelijk om te kunnen overleven. Het gif van deze spin zorgt namelijk voor ademhalingsmoeilijkheden of een verstikking.

Als je als man zijnde door de Phoneutria gebeten wordt, kun je last van priapisme krijgen. Dit is een dagen langdurende erectie, waardoor je zelfs impotent kunt worden.

2. Sicarius Hahni

Volwassen vrouwtjes Sicarius Hahni foto: JonRichfield, CC BY-SA 3.0

De Sicarius Hahni is een unieke spin met zes ogen. Deze spin leeft veelal in de woestijn en is een middelgrote spin. De spin is qua gif echter wel één van de gevaarlijkste spinnen ter wereld. Een beet van deze spin kan ook levensgevaarlijk zijn.

Het gif van deze spin zorgt overal in het lichaam voor stollingen. Het bloed gaat klonteren, waardoor het bloed niet meer (goed) door het lichaam heen stroomt. Als hier niet heel spoedig iets aan gedaan wordt, zorgt dit gif voor de dood. De Zesogige Zandspin, zoals deze spin ook genoemd wordt, heeft een lichaam van slechts 8 tot 15 mm lang. De poten hebben een reikwijdte van ongeveer 5 centimeter. Het is dus zeker geen grote spin, maar het is wel een levensgevaarlijke spin die zich goed kan ingraven onder het zand.

https://youtu.be/BCFGCganiuE
Sicarius Hahni spin graaft zich in het zand.

3. Atrax Robustus

Een dodelijke spin waar we in Nederland niet al te bang voor hoeven te zijn, is de Atrax Robustus. Deze donkerzwarte spin leeft namelijk alleen in Australië. In dat land is men als de dood voor deze gevaarlijke spin.

Waarom? Dit heeft vooral te maken met het verhaal over deze spin en een kind. Dit kind overleed binnen 15 minuten na een beet van deze spin. Bij een volwassen is de kans op zo snel overlijden overigens kleiner. Een volwassen man of vrouw zorgt wel voor spierspasmes, braken, misselijkheid en vermoeidheid. Dit gaat ook nog eens gepaard met veel pijn. Belangrijk kenmerk van deze spin: de spin bijt niet één keer, maar doet dit een paar keer. De pijn die je ervaart, wordt hierdoor alsmaar heviger. Gelukkig leeft deze spin dus in Australië.

4. Latrodectus hesperus (Westelijke Zwarte Weduwe)

De Latrodectus hesperus ook wel bekend als ‘De Zwarte Weduwe’ is afkomstig uit de Verenigde Staten en Mexico.

Heb je wel eens van de naam ‘De Zwarte Weduwe’ gehoord? Dat is de bijnaam van de Latrodectus hesperus. Een spin die vrij groot is, die berucht is en die je kunt herkennen aan de gekleurde vlek in de vorm van een zandloper op de buik.

Dat dit een vrij gevaarlijke spin is, blijkt alleen al uit het gedrag van een vrouw. Nadat een vrouwelijke Zwarte Weduwe de liefde heeft bedreven, eet de vrouwelijke Zwarte Weduwe de mannelijke spin op. Een uniek verhaal over het grenzeloze gedrag van deze spin.

https://www.youtube.com/watch?v=wcdKlgFOPsQ
De vrouwelijke Zwarte Weduwe is genadeloos voor het mannetje na het paren.

Deze spin is voor mensen ook levensgevaarlijk. Een spinnenbeet van de Zwarte Weduwe zorgt voor spierspasmes, een hersenverlamming of een verlamming van de ruggengraat. De kans dat je hierdoor overlijdt, is echter kleiner dan bij een spinnenbeet van één van bovenstaande spinnen. De Zwarte Weduwe leeft over de gehele wereld en is af en toe ook in ons land op bezoek.

5. Latrodectus hasselti (roodrugspin)

De roodrugspin (Latrodectus hasselti) is een giftige spin die van nature in Australië voorkomt.

Zie je een vrij grote spin met een rode rug lopen? Dan is de kans groot dat je met de Latrodectus hasselti te maken hebt. Oppassen, want dit is één van de gevaarlijkste spinnen wereldwijd.

Deze spin is qua gedrag en qua beet vergelijkbaar met de Zwarte Weduwe. Hoe je op het gif van deze spin reageert, is per persoonlijk verschillend. Sommige mensen worden hier doodziek van, terwijl andere mensen niet al te veel last hebben. Een spinnenbeet van de Latrodectus hasselti kan zorgen voor een epileptische aanval, hoofdpijn, ademhalingsstoornissen en een coma.

De kans dat je deze spin tegenkomt, is overigens vrij klein. De Latrodectus hasselti komt voornamelijk in inheemse gebieden in Australië voor.

6. Loxosceles laeta

Loxosceles laeta is een spinnensoort in de taxonomische indeling van de Vioolspinnen. Foto: Ssiltane, CC BY-SA 4.0

Dat giftige spinnen niet alleen uit Australië komen, bewijst de Loxosceles laeta. Deze spinnensoort komt van origine uit Zuid-Amerika, maar komt nu wereldwijd voor. In onder meer Europa en Noord- en Midden-Amerika is dit uitgegroeid tot één van de gevaarlijkste spinnen.

Een Loxosceles laeta heeft een giftige beet die voor een grote wond zorgt. Deze wond kan voor talloze complicaties zorgen.

7. Missulena

Missulena is een geslacht binnen de orde van de spinnen en de familie muisspinnen. Foto: Bruiser15, CC BY-SA 3.0

De Missulena, ook wel muisspin genoemd, is een spinsoort die in Australië voorkomt. Deze soort is vrij groot, is harig en is behoorlijk giftig. Hoe giftig de beet van de muisspin precies is, is lastig in te schatten. De verwachting is dat het gif een mens zeker kan doden, maar een noodbehandeling zou de dood moeten voorkomen.

Ook dit is een spin die je bij ons niet al te vaak tegenkomt. Of beter gezegd: nagenoeg nooit. De muisspin is namelijk óók een spin die in Australië voorkomt.

8. Haplopelma schmidti

Haplopelma schmidti is een spinnensoort in de taxonomische indeling van de vogelspinnen. Foto: Popolon, CC BY-SA 4.0

Op plek 8 in deze top 10 van giftigste spinnen staat de Haplopelma schmidti. Deze spinnensoort leeft in China en Vietnam en is behoorlijk groot. De poten van deze spin kunnen een spanwijdte van wel 20 centimeter bereiken.

Indien je door deze spin gebeten wordt, zorgt dit voor een ernstige zenuwschade. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld lichaamsdelen niet meer kunt bewegen. Het is zelfs mogelijk dat je door het gif van de Haplopelma schmidti komt te overlijden!

9. Poecilotheria ornata

Poecilotheria ornata is een spinnensoort uit de familie van de vogelspinnen. Foto: Morkelsker

Qua uitstraling is de Poecilotheria ornata één van de meest unieke spinnen. Deze spinsoort leeft in onder meer India en beschikt over krachtig gif. Het gif is dusdanig krachtig dat je bij een beet in coma raakt. Dit gaat echter eerst gepaard met spierkrampen en een pijn die als ‘ondraaglijk’ bestempeld wordt.

De spin zelf herken je aan de soort van platte vormgeving. De poten en het lichaam van de Poecilotheria ornata zijn erg harig.

10. Cheiracanthium inclusum

De Cheiracanthium inclusum is in Amerika en Europa een van de gevaarlijkste spinnen.

In zowel Amerika als Europa is de Cheiracanthium inclusum één van de gevaarlijkste spinnen. Deze spinnensoort leeft graag in huizen, in boomstammen of in de buurt van dikke bladeren. Zodra deze spin zich bedreigt voelt, gaat hij/zij snel over tot een beet.

De spinnenbeet van de Cheiracanthium inclusum is niet per definitie dodelijk. Wel zorgt zo’n beet voor afstervend huidweefsel en ander letsel. De spin zelf is niet overdreven groot, heeft sierlijke poten en is relatief licht van kleur. Oppassen dus als je zo’n spin aantreft.

Conclusie over de giftigste spinnen ter wereld

Over de gehele wereld leven meerdere giftige spinnen. Veel giftige spinnen zorgen met een spinnenbeet voor tijdelijk letsel, terwijl andere spinnen met een spinnenbeet voor de dood kunnen zorgen. Met name als je door een spin uit de bovenstaande lijst gebeten wordt, is de kans op een dodelijke beet vrij groot. Oppassen geblazen dus!

Conclusie over de giftigste spinnen in Nederland

Qua spinnen in Nederland is het allemaal niet heel gevaarlijk. Alleen als er echt sprake van een bijzondere situatie is, kom je een levensgevaarlijke spin in ons land tegen. Op andere continenten is de kans op een dodelijke spinnenbeet in ieder geval een heel stuk groter.

In Nederland is het wel oppassen geblazen voor de Oeverspin. Zowel de kleine als de grote variant van deze spin kan een hele vervelende beet geven. Deze beet is het beste te vergelijken met een steek van een wesp. Je voelt een vervelende pijn en je kunt last van een dikke plek rondom de beet krijgen.

Ga je naar een inheems land op vakantie? Dan moet je sowieso goed voorbereid zijn op de gevaren van een spinnenbeet. Blijf op afstand van spinnen, volg de plaatselijke instructies op en neem altijd het zekere voor het onzekere.

Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie