Dit zijn de grootste legers ter wereld

Het grootste leger heeft ruim 1,4 miljoen soldaten in dienst!

Toplijstjes

Meerdere machtige landen laten maar al te graag hun macht zien. Dit doen ze bijvoorbeeld middels raketlanceringen, maar ook door het opbouwen van een groot leger. Welk land heeft nu het grootste leger ter wereld? En wat zegt dit precies over het land en over eventuele gevaren? Hieronder lees je alles over de grootste legers ter wereld.

De grootste legers ter wereld

Jarenlang is het relatief rustig geweest qua oorlogen in het grootste gedeelte van de wereld. Sinds 1945 is er in ieder geval geen grote Wereldoorlog meer geweest, maar een gevaar ligt altijd op de loer. Dit liet de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 des te meer blijken. Mede daarom hebben veel landen ervoor gekozen om een groot leger op te bouwen. Deze landen beschikken over de grootste legers ter wereld:

  1. Verenigde Staten van Amerika
  2. Rusland
  3. China
  4. India
  5. Japan
  6. Frankrijk
  7. Zuid-Korea

Bij het samenstellen van deze top 10 is niet specifiek naar aantallen gekeken. De totale ranglijst is namelijk gebaseerd op tal van prestaties en factoren, waaronder de hoeveelheid wapens en tanks. Ook het budget speelt hier een belangrijke rol bij. Het budget van de nummer 1 uit deze top 7 is bijvoorbeeld véél groter dan van de nummer 2.

1. Verenigde Staten van Amerika

Wereldwijd heeft de USA verreweg het grootste leger. Het budget voor dit leger ligt op ruim 600 miljard. Voor dit bedrag zijn meer dan 1,4 miljoen soldaten in dienst genomen. Deze soldaten hebben de beschikking over de modernste wapens en hulpmiddelen

2. Rusland

Russisch leger

Het Russische leger heeft eveneens een behoorlijk budget; ruim 76 miljard. In het leger zijn bijna een miljoen soldaten actief, maar ook nog eens 250.000 reservisten. Het leger beschikt bovendien over veel moderne wapens, voertuigen en hulpmiddelen.

3. China

Chinese soldaten

Op meerdere punten is China het grootste leger ter wereld. Zo heeft dit leger de meeste voertuigen: 25.000. Daarmee is het Chinese leger de grootste landmacht ter wereld. Men heeft ook méér dan 2 miljoen actieve soldaten in het leger. Doordat China ook nog over 2800 vliegtuigen de beschikking heeft, is dit een absolute wereldleider op het gebied van defensie/leger.

4. India

Indiaanse soldaten

Dat India in dit lijstje staat, is niet geheel verrassend. In India wonen ruim 1,3 miljard inwoners, waarvan een gedeelte in het legeer is gaan werken. In totaal heeft het Indiase leger zo’n 1,5 miljoen soldaten in dienst. Het leger beschikt verder over ruim 16.000 landvoertuigen en 1800 vliegtuigen.

5. Japan

Japanse soldaten

Door de jaren heen heeft Japan haar leger flink uit weten te breiden. Zo heeft het Japanse leger de beschikking over bijna 300.000 soldaten, over 131 oorlogsschepen en over 1600 vliegtuigen. Met een budget van bijna 50 miljard vloeit er heel wat geld naar het Japanse leger toe.

6. Frankrijk

Frans leger

In de afgelopen jaren heeft Frankrijk het nodige geld in haar leger geïnvesteerd. Het leger bestaat nu uit 1 miljoen mensen, uit 1000 vliegen en uit allerlei moderne apparatuur. Het budget voor het Franse leger is met 43 miljard vrij fors te noemen.

7. Zuid-Korea

Zuid Koreaans leger

Zuid-Korea voelt altijd de hete adem van Noord-Korea in de nek, waardoor ook dit land een uitgebreid leger opgebouwd heeft. Dit leger heeft een groep van 640.000 actieve soldaten, meer dan 15.000 grondtroepen en meer dan 1300 vliegtuigen. In Zuid-Korea wordt ook voldoende geld aan het leger gespendeerd; 34 miljard.

Wat is het grootste leger ter wereld qua manschappen?
Het grootste leger qua manschappen is China. In het Chinese leger zijn meer dan 2.000.000 soldaten werkzaam. Een goede nummer 2 in deze lijst is de Verenigde Staten van Amerika. Het USA-leger heeft ruim 1.4 miljoen soldaten in dienst.

Wie heeft het grootste leger ter wereld qua arsenaal?

Het grootste leger qua arsenaal is met afstand de Verenigde Staten van Amerika. Dit land heeft in de afgelopen decennia ontelbare miljoenen in het leger en de hulpmiddelen gestoken. Dit is duidelijk terug te zien aan het huidige wapenarsenaal.

Wie heeft het grootste leger in Europa?

In Europa heeft Frankrijk verreweg het grootste leger. Mogelijk zou je ook aan Duitsland denken, maar dit land heeft juist langere tijd bespaart op defensie. De inval van Rusland in Oekraïne zorgde er echter voor dat ook Duitsland weer meer geld is gaan investeren.

Hoe groot is het Nederlands leger?

Het Nederlandse leger kun je uiteraard niet met bovenstaande landen vergelijken. Toch hebben we nog een relatief groot leger. Van 140 landen wereldwijd staan wij namelijk op plek 47. We hebben naar schatting zo’n 35.000 actieve manschappen en iets minder dan 20 tanks. Met een budget van 12 miljard euro is ons leger behoorlijk onder gefinancierd ten opzichte van bovenstaande legers.

TAGS:
Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie