De top 10 hoogste bergen ter wereld

De hoogste berg ter wereld is 8849 meter hoog

Toplijstjes
De Mount Everest is met 8849 meter hoog de hoogste berg ter wereld. De berg ligt in de Himalaya op de grens van Nepal en China.

Wat is de hoogste berg van de wereld? Het antwoord op deze vraag is vrij eenduidig: een berg in de Himalaya. In het Himalaya gebergte zijn namelijk de 10 hoogste bergen ter wereld te vinden. Over deze bergen vertellen we je in dit artikel meer. Maar, we kijken ook naar de hoogste bergen in Europa, in tal van Europese landen en in Nederland. Weet je bijvoorbeeld wat de hoogste in Nederland is?

De hoogste bergen op de aardbol

Als je de hoogste bergen op de aardbol met eigen ogen wilt aanschouwen, zou je naar het Himalaya gebergte toe moeten gaan. Onderstaande tien bergen bevinden zich namelijk allemaal in dit gebergte:

 1. Mount Everest
 2. K2
 3. Kangchenjunga
 4. Lhotse
 5. Makalu
 6. Cho Oyu
 7. Dhaulagiri I
 8. Manaslu
 9. Nanga Parbat
 10. Annapurna I

1. Mount Everest

Top van de Mount Everest

De Mount Everest is met een hoogte van 8848 meter verreweg de hoogste berg. Deze berg is gelegen op de grens van Tibet en Nepal. Mocht je deze berg willen beklimmen, is een onwijs goede training noodzakelijk. De omstandigheden op de berg zijn namelijk erbarmelijk.

2. K2

K2 bergtop

De K2 is met een hoogte van 8611 meter de op één na hoogste berg ter wereld. Deze berg ligt ook in het Himalaya gebergte, maar wel ver van de Mount Everest vandaan. Feitelijk gezien ligt deze berg namelijk in de Karakoram; dit is een gedeelte van het Himalaya gebergte op de grens van Pakistan en China.

3. Kangchenjunga

Kangchenjunga

De Kangchenjunga is lange tijd de hoogste berg ter wereld geweest. Althans; dat werd lange tijd aangenomen, tot het jaar 1852. Toen wees een nieuwe meting uit dat de Mount Everest de hoogste berg ter wereld is. De Kangchenjunga is met een hoogte van 8586 meter in ieder geval een flinke jongen.

4. Lhotse

Lhotse

Een berg die rechtstreeks met de Mount Everest verbonden is, is de Lhotse. Deze berg heeft een hoogte van 8516 meter. Als je vanaf deze berg over de South Col loopt, kom je op de Mount Everest uit.

5. Makalu

Makalu-Himalaya-gebergte

Dat op het grensgebied van Nepal en Tibet de meeste hoge bergen te vinden zijn, is geen verrassing. Dit is namelijk het meest grove gedeelte van het Himalaya gebergte. In deze regio is ook de Makalu te vinden; een berg met een hoogte van 8485 meter.

6. Cho Oyu

Cho-Oyu

Op relatief korte afstand van de Mount Everest zijn meerdere hoge bergen te vinden. Dit geldt voor de Lhotse, maar ook voor de Cho Oyu berg. Deze berg heeft een hoogte van maar liefst 8201 meter. Leuk detail: over de top van de berg loopt de officiële grens tussen Tibet en Nepal.

7. Dhaulagiri I

Dhaulagiri-I

De Dhaulagiri I heeft een hoogte van maar liefst 8167 meter. De berg zelf is gelegen in Nepal, waarbij het één van de vijf bergen boven de 7.000 meter is. De letterlijke vertaling van deze berg is overigens ‘de Witte Berg’.

8. Manaslu

Manaslu

De Manaslu doet met een hoogte van 8163 meter nauwelijks ten onder van de Dhaulagiri I. Ook deze berg heeft weer een fraaie letterlijke vertaling van de naam: de berg van de ziel.

9. Nanga Parbat

Nanga Parbat

In Pakistan is de prachtige berg Nanga Parbat te vinden. Deze berg is maar liefst 8126 meter en is prachtig gelegen. Zo ligt deze berg aan de grootste ijswand ter wereld vast; de Rupalwand. De letterlijke vertaling van deze berg is overigens ‘Koning der Bergen’.

10. Annapurna I

Annapurna I

In de Annapurn Himal bergketen is de Annapurna I de hoogste bergketen. Deze berg is maar liefst 8091 meter hoog. Leuk detail hierbij is dat dit in 1950 de eerste berg was van boven de 8000 die door een mens beklommen is. De naam van deze berg betekent vrij vertaald ‘Godin van de oogst’.

Wat is de hoogste berg van Europa?

In Europa is de Mont Blanc de hoogste berg ter wereld. Deze berg ligt voor een deel in Italië en voor een deel in Frankrijk. Met een hoogte van 4808 meter komt deze berg niet in de buurt van bovenstaande bergen.

In Europa zijn meerdere hoge bergen te vinden. Per land bespreken we graag wat de hoogste berg is.

 • Hoogste berg Rusland: de Elbroes is de hoogste berg van Rusland met een hoogte van 5642 meter.
 • Hoogste berg Noorwegen: de Galdhøpiggen is de hoogste berg van Noorwegen. Deze berg heeft een hoogte van 2469 meter.
 • Hoogste berg Duitsland: De Zugspitse is de hoogste berg van Duitsland met een hoogte van 2962 meter.
 • Hoogste berg Oostenrijk: de Großglockner is met een hoogte van 3798 de hoogste berg van Oostenrijk. Overigens zijn er veel hoge bergen in Oostenrijk, zoals de Wildspitze (3774 meter) en de Weisskugel (3739 meter)
 • Hoogste berg Zwitserland: de Dufourspitze is de hoogste berg van Zwitserland. Deze berg heeft een hoogte van 4634 meter.
 • Hoogste berg Frankrijk: uiteraard is de Mont Blanc de hoogste berg van Frankrijk. Zoals hierboven aangegeven, heeft deze berg een hoogte van 4808. Het is hiermee de hoogste berg van Frankrijk, de hoogste berg van Italië en de hoogste berg van de Alpen.
 • Hoogste berg Schotland: de Ben Nevis is de hoogste berg in Schotland met een hoogte van 1344 meter. Ten opzichte van bovenstaande bergen is dit min of meer een ‘heuveltje’.
 • Hoogste berg Spanje: de hoogste berg in Spanje is de Mulhacén. Deze berg heeft een hoogte van 3482 meter en is gelegen in het Sierra Nevada gebergte.
 • Hoogste berg België: de hoogste berg/heuvel in België is de Hoge Venen. De top hiervan reikt op 694 meter hoogte.
 • Hoogste berg Portugal: de Serra da Estrela is de hoogste berg van de Portugal. Deze berg ligt in het midden van Portugal en is 1991 meter hoog.
 • Hoogste berg Engeland: de hoogste berg van Engeland is de Scafell Pike. Deze bergtop reikt tot een hoogte van 978 meter.

Je weet nu van de meeste Europese landen wat de hoogste berg is. Ook weet je wat de hoogste berg van de Alpen is; dat is de Mont Blac. Wat is dan de hoogste berg van de Pyreneeën? Dat is de Macizo de al Maladeta, ook wel Aneto genoemd. Deze berg heeft een hoogte van 3404 meter.

Wat is de hoogste berg van Nederland?

Grote kans dat je je nu afvraagt wat de hoogste berg van Nederland is. We kunnen allereerst stellen dat de typering ‘berg’ niet van toepassing is op ons land. Het hoogste punt van ons land is namelijk bij de Vaalserberg te vinden; deze berg komt 322 meter boven het Normaal Amsterdam Peil (NAP) uit.

Dat dit de hoogste berg in ons land is, is veelzeggend. Deze berg zou namelijk meer dan 27 keer in de Mount Everest passen; de hoogste berg ter wereld.

De hoogste bergen ter wereld beklimmen

Zou je graag één van de hoogste bergen ter wereld beklimmen? Dan moet je dus naar het Himalaya gebergte afreizen. Houd er goed rekening mee dat je niet zomaar een berg kunt/mag beklimmen. Je moet hiervoor goed getraind zijn en je moet je hiervoor bij speciale organisaties aanmelden. Bovendien moet je voor het beklimmen van de meeste bergen een (flink) geldbedrag betalen. Als je eenmaal op de hoge bergtop staat, geniet je uiteraard wel van een prachtig uitzicht. En van de onwijs unieke ervaring.

TAGS:
BRONNEN: skiinformatie.nl
Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie