Top 10 meest voorkomende achternamen

De meest voorkomende achternaam komt maar liefst 85.000 keer voor in Nederland!

Toplijstjes

In het buitenland is men verbaasd over de gemiddelde Nederlandse achternaam. Veel achternamen in ons land bevatten het tussenvoegsel ‘van’; in geen enkel ander land kom je dit echter op deze manier tegen. Maar, wat is nou de meest voorkomende achternaam in Nederland? Bevat de meest voorkomende achternaam in Nederland ook het tussenvoegsel ‘van’? Je leest het in dit artikel!

Top 10 meest voorkomende achternaam in Nederland

De achternamen in Nederland zijn vaak niet al te bijzonder of uniek. Veel achternamen bevatten het tussenvoegsel ‘van’ of bevatten een plaatsnaam. Enkele voorbeelden hiervan zijn van Breukelen, van Woerden en Leerdam. Behoren deze achternamen ook tot de top 10? Je ziet het hieronder:

 1. De Jong
 2. Jansen
 3. De Vries
 4. Van den Berg
 5. Van Dijk
 6. Bakker
 7. Janssen
 8. Visser
 9. Smit
 10. Meijer

Wat bij deze namen opvalt? Onder meer dat de namen Jansen en Janssen beide veelvuldig voorkomen. Als deze beide namen tot één gerekend zouden worden, zou dit verreweg de meest voorkomende achternaam in ons land zijn. Ook is de naam ‘van den Berg opvallend; bij de telling zijn namelijk wel de varianten ‘van de Berg’ en ‘van der Berg’ meegenomen.

Hoe vaak komen de meest voorkomende achternamen voor?

Als we naar de naam de Jong kijken, zien we dat deze naam ruim 85.000 keer voorkomt. Op plek 2 staat Jansen met een totaal van ruim 75.000. De top 3 wordt afgesloten de Vries; deze achternaam hebben ruim 73.000 mensen in ons land.

Let wel op: deze getallen zijn uiteraard aan verandering onderhevig.

Leuke weetjes over achternamen in ons land

Relatief veel namen uit bovenstaande top 10 zijn behoorlijk kort. Er bestaan echter ook enkele achternamen die uit véél meer letters bestaan: Groothuesheidkamp en Maarschalkerweerd zijn hier prima voorbeelden van.

Wist je dat het ook mogelijk is om te checken hoevaak je eigen achternaam voorkomt? Dat doe je gemakkelijk via deze pagina.

In totaal bestaan er in ons land méér dan 100.000 verschillende achternamen. Hierbij gaat het om significant andere namen, maar ook om kleine veranderingen. Meest typerende voorbeeld hiervan is Jansen en Janssen.

De meest voorkomende achternamen ter wereld

De achternamen in ons land zijn kenmerkend en vrij staand. Dit geldt echter voor heel veel soorten achternamen. Aan de hand van de achternaam kun je vaak al zeggen of het om een Chinees, een Amerikaan/Engelsman, een Noor of een Duitser gaat.

Maar, wat is nou de meest voorkomende achternaam ter wereld? Dat zijn eigenlijk twee achternamen Li en Wang. Deze achternamen komen ontelbaar vaak voor in China. Doordat dit het land met de meeste inwoners wereldwijd is, is dit op zich een logische ‘eretitel’.

Als we naar de Engelstalige landen kijken, zien we de achternaam Smith naar voren komen. Deze naam komt in talloze landen voor, zoals de Verenigde Staten van Amerika, Engeland en Australië.

De meest voorkomende achternamen in Europa

Enige tijd geleden heeft NetCredit onderzoek gedaan naar de achternamen in Europa. Daaruit zijn de volgende namen naar voren gekomen:

 • Ierland: Murphy
 • Engeland: Smith
 • België: Peeters
 • Frankrijk: Martin
 • Duitsland: Müller
 • Spanje: Garcia
 • Portugal: Silva
 • Noorwegen: Hansen
 • Zweden: Andersson
 • Finland: Korhonen
 • Polen: Nowak
 • Italië: Rossi
 • Oostenrijk: Grüber
 • Turkije: Yilmaz
 • Denemarken: Jensen

Waar komen achternamen vandaan?

De uitvinder van de achternaam is Napoleon Bonaparte. Hij vond het toch wel handig dat iedereen twee namen had; deze combinatie van namen zou een stuk kenmerkender zijn dan alleen een voornaam. En zo geschiedde; vanaf de tijd van Napoleon heeft iedereen een achternaam.

In ons land is de herkomst van de achternaam vrij duidelijk: deze erf je van je vader. In sommige gevallen erf je de naam van je moeder, maar in de meeste gevallen gaat het om de achternaam van je vader.

In andere landen is de herkomst van de achternaam op een andere manier te verklaren. In IJsland wordt bijvoorbeeld naar de naam van de vader gekeken. Als je de dochter van John bent, heet je in IJsland altijd Jónsdóttir. Ben je de zoon van Gunnar? Dan is je achternaam Gunnarsson.

Leuk detail is ook dat veel Europese achternamen een letterlijke vertaling hebben. In Italië komt bijvoorbeeld de achternaam Rossi vaak voor; dit betekent vrij vertaald ‘iemand met rood haar’. In Spanje komt de achternaam Garcia vaak voor; in de Baskische taal betekent dit ‘beer’. In Finland is de vertaling vrij apart; de meest voorkomende achternaam Korhonen betekent namelijk ‘een doof persoon’.

Al met al zijn achternamen een bijzonder fenomeen. In ons land, maar ook zeker in het buitenland. In China bestaan er bijvoorbeeld al 96 miljoen mensen met de achternaam Li. Probeer al die mensen maar eens uit elkaar te halen.

Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie