Dit zijn de 13 snelste dieren ter wereld

Het snelste dier ter wereld heeft een topsnelheid van wel 350 kilometer per uur!

Toplijstjes
Slechtvalk

Wat is het snelste dier ter wereld? Wat is de snelste vogel op onze aardbol? En wat is het snelste dier in het water? Als je naar de antwoorden op deze vragen naar zoek bent, zit je in dit artikel goed. Hieronder laten wij je namelijk kennismaken met de snelste dieren op aarde.

Top 10 snelste dieren op aarde

Wat is het snelste dier ter wereld? Op deze vraag kan maar één antwoord gegeven worden: de vlechtvalk. Deze prachtige en indrukwekkende vogel kan een snelheid van wel 350 kilometer per uur behalen. Maar, wat zijn de overige 12 snelste dieren ter wereld? Je vindt het hieronder:

1. Slechtvalk

Slechtvalk

De Slechtvalk is verreweg het snelste dier ter wereld. Deze vogel is door zijn grote vogels in staat om een snelheid van wel 350 kilometer per uur te behalen. Ja, dit lees je goed: een slechtvalk is sneller dan nagenoeg alle auto’s op onze aardbol.

2. Fregatvogel

Fregatvogel

Een fregatvogel is een vogel met een spanwijde van wel 2 meter. De vogels zijn maar liefst één meter lang, waardoor deze vogel zich perfect ‘af kan zetten’ tegen de luchtdruk. Ondertussen is het lichaamsgewicht van een fregatvogel miniem, waardoor de maximale snelheid maar liefst 150 kilometer per uur is.

3. Zeilvis

Zeilvis

Het snelste dier in het water is met afstand de zeilvis. Deze vis behaalt een snelheid van 110 kilometer per uur. Doordat deze vis zó snel is, is de vis oppermachtig in het water. Overigens is de kans heel klein dat je ooit een zeilvis in levende lijve aantreft; deze vis leven in de Grote-, Atlantische- en Indische Oceaan.

4. Jachtluipaard

Jachtluipaard - Cheetah

Dat een jachtluipaard een snelheid van wel 105 kilometer per uur behaalt, is indrukwekkend te noemen. Als je met 100 kilometer per uur op de A2 rijdt, zou een jachtluipaard je dus inhalen. Wel is het goed om te weten dat een jachtluipaard deze snelheid ‘slechts’ 60 seconde volhoudt. Dit is uiteraard niet al te lang, maar is lang genoeg om zijn prooi te bijten. Overigens staat het jachtluipaard ook bekend als een ‘cheetah’.

5. Gaffelbok

Gaffelbok

Heb je nog nooit van de naam ‘gaffelbok’ gehoord? Dat is goed voor te stellen. Dit dier leeft alleen in Noord-Amerika en behoort tot de familie van antilopen. Elke antiloop is behoorlijk snel, maar de gaffelbok spant hierbij de kroon. Dit dier heeft namelijk een topsnelheid van bijna 90 kilometer per uur. Leuk detail: met deze snelheid is een gaffelbok de snelste planteneter ter wereld.

6. Springbok

Springbok

Heb je wel eens een springbok gezien? Dan zou je wellicht niet verwachten dat dit dier in deze top 10 thuishoort. Een springbok is vrij bonkig om te zien, maar heeft een maximale snelheid van 88 kilometer per uur. Deze snelheid komt regelmatig van pas, aangezien wilde honden en hyena’s maar al te dol zijn op springbokken.

7. Gnoe

Gnoe

Een gnoe is niet alleen een ontzettend snel dier, maar heeft ook een ongekend uithoudingsvermogen. De gnoe kan namelijk wel duizenden kilometers afleggen. Dat de gnoe ook nog snel is, blijkt uit de maximale snelheid van 80 kilometer per uur. Door deze snelheid is een gnoe in staat om uit de handen van een leeuw te blijven.

8. Leeuw

Leeuw

Ook de leeuw is een ontzettend snel dier. De koning der dieren behaalt een snelheid van net iets minder dan 80 kilometer per uur. Ten opzichte van een gnoe legt een leeuw het dus af, maar ten opzichte van andere dieren is een leeuw oppermachtig. Daarbij komt zijn gespierde lichaam uiteraard ook goed van pas.

9. Indische antilope

Indische antilope

Eerder in deze top van snelste dieren ter wereld stond de gaffelbok. Dat is één van de vele dierensoorten die tot de antilope familie behoort, net zoals de Indische antilope. Dit prachtige dier leeft alleen in India en behaalt een topsnelheid van net iets minder dan 80 kilometer per uur. Ten opzichte van veel andere dieren uit deze top 10 houdt de Indische antilope dit ook nog lang vol; tot wel 1,5 kilometer lang!

10. Hazewindhond

Hazewindhond

Weet je wat de snelste hond ter wereld is? De Hazewindhond. Deze hond wordt zelfs speciaal vanwege de snelheid gefokt; dit zijn namelijk de honden die mee doen aan de prestigieuze hondenraces. Met een topsnelheid van 74 kilometer per uur is dit een waanzinnig snel dier. Tijdens een race komt deze maximale snelheid perfect tot hun recht, maar in het dagelijkse leven maken de honden hier weinig gebruik van. Een Hazewindhond is namelijk een rustige hond met een zachtaardig karakter.

11. Haas

Haas

Het snelste dier in Nederland; dat is met afstand de haas. Je zou wellicht niet verwachten dat een haas hard kan lopen, maar niks is minder waar. Met een maximale snelheid van 72 kilometer per uur hoort een haas zéker in dit artikel thuis. Ten opzichte van de andere 9 dieren uit deze top 10 is dit uiteraard wel een minder exotisch dier. Desalniettemin is het prachtig om een haas op hoge snelheid door de weilanden heen te zien rennen.

12. Afrikaanse wilde hond

Afrikaanse wilde hond

De Afrikaanse wilde hond is een indrukwekkende hond om te zien. De hond is vrij groot, heeft een stoere kop en heeft een indrukwekkend kleurenpalet. Wat ook indrukwekkend is, is de maximale snelheid van wel 71 kilometer per uur. Als een Afrikaanse wilde hond op deze snelheid rent, is zijn adem al snel op. Mede daarom kiest de hond vaak voor een snelheid tussen de 55 en 60 kilometer per uur. Met die snelheid kan een Afrikaanse wilde hond tot wel 5 kilometer lang rennen.

13. Kangoeroe

Kangoeroe

De top 10 van deze lijst wordt door een uniek dier afgesloten; de kangoeroe. Dit is namelijk het enige dier in deze top 10 die niet rent. Nee, in plaats van rennen springt de kangoeroe. Doordat de poten dusdanig krachtig zijn, kan een kangoeroe met één sprong een afstand van 9 meter overbruggen. Op deze manier is de kangoeroe in staat om 70 kilometer per uur te springen/rennen.

De snelste dieren op aarde; waar vind je deze dieren?

De kans dat je het snelste dier op aarde tegenkomt, is vrij klein. De slechtvalk en het jachtluipaard zijn namelijk één van de zeldzaamste dieren op onze aardbol. Andere snelle dieren kun je vaker/eerder tegenkomen. Van deze lijst is er slechts één dier die je in ons land regelmatig tegen kunt komen: de haas. Het is ook mogelijk dat je in ons land een Hazewindhond tegenkomt, maar die kans is vrij klein.

Het snelste dier in het water is dus de zeilvis. Ook andere vissen behalen een flinke snelheid, maar deze snelheden vallen in het niets bij de zeilvis. Het allersnelste dier op onze aardbol is dus een vogel; de slechtvalk. Ook op plek nummer 2 in deze top 13 staat een vogel. Jammer genoeg is de kans vrij klein dat je deze vogels in ons land tegenkomt.

Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie