Wat zijn de duurste schilderijen ter wereld?

Toplijstjes

Schilderkunst is een van de oudste en meest gewaardeerde vormen van menselijke creativiteit. Sinds de Renaissance hebben schilders zoals Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, en Pablo Picasso hun stempel gedrukt op de kunstwereld met meesterwerken die nog steeds bewonderd worden. Maar wat maakt een schilderij zo waardevol dat het miljoenen, zelfs miljarden dollars waard is? Hieronder vindt u een lijst van enkele van de duurste schilderijen ter wereld.

 1. De Mona Lisa – Leonardo da Vinci ($ 780 miljoen)
  De Mona Lisa, ook wel bekend als La Gioconda, is een olieverfschilderij uit de 16e eeuw. Het is een portret van Lisa Gherardini, de vrouw van een Florentijnse koopman. Het schilderij wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de kunst. Het is momenteel eigendom van de Franse overheid en wordt tentoongesteld in het Louvre Museum in Parijs.
 2. De Nachtwacht – Rembrandt van Rijn ($ 500 miljoen)
  De Nachtwacht is een groepsportret uit de 17e eeuw van de Amsterdamse schutterscompagnie. Het schilderij is een van de beroemdste werken van Rembrandt en wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse schilderkunst. Het schilderij is momenteel te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.
 3. Nafea Faa Ipoipo (Wanneer trouwen we?) – Paul Gauguin ($ 300 miljoen)
  Dit olieverfschilderij uit de 19e eeuw is een van de beroemdste werken van Paul Gauguin en wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het postimpressionisme. Het schilderij toont twee jonge Tahitiaanse vrouwen en is momenteel eigendom van de staat Qatar.
 4. Nummer 17A – Jackson Pollock ($ 200 miljoen)
  Nummer 17A is een van de beroemdste werken van de abstract-expressionistische schilder Jackson Pollock. Het schilderij is gemaakt met druppel- en spattechieken en heeft geen duidelijke voorstelling. Het schilderij is momenteel eigendom van een privéverzamelaar.
 5. Les Femmes d’Alger (Versie O) – Pablo Picasso ($ 179 miljoen)
  Dit schilderij uit de 20e eeuw is een van de beroemdste werken van Pablo Picasso. Het is onderdeel van een serie van 15 schilderijen die hij maakte als eerbetoon aan zijn vriend en rivaal Henri Matisse. Het schilderij is momenteel eigendom van de staat Qatar.
 6. No. 6 (Violet, Green and Red) – Mark Rothko ($ 186 miljoen)
  Dit abstracte schilderij uit de 20e eeuw is gemaakt door Mark Rothko. Het schilderij is gemaakt met grote blokken kleur en heeft geen duidelijke voorstelling. Het schilderij is momenteel eigendom van een privéverzamelaar.
 7. De Kaartspelers – Paul Cézanne ($ 250 miljoen)
  Dit schilderij uit de 19e eeuw is een van de beroemdste werken van Paul Cézanne en wordt beschouwd als een hoogtepunt van het postimpressionisme. Het schilderij toont een groep mannen die een kaartspel spelen en is momenteel eigendom van de staat Qatar.
 8. De Waterlelies – Claude Monet ($ 250 miljoen)
  Dit schilderij uit de 20e eeuw is een van de beroemdste werken van Claude Monet. Het schilderij toont een vijver vol met waterlelies en is onderdeel van een serie van schilderijen die Monet maakte van zijn tuin in Giverny. Het schilderij is momenteel eigendom van een privéverzamelaar.
 9. De Portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit – Rembrandt van Rijn ($ 180 miljoen)
  Deze portretten uit de 17e eeuw zijn een van de beroemdste werken van Rembrandt van Rijn. De schilderijen tonen het echtpaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit en zijn een van de weinige dubbelportretten die Rembrandt heeft gemaakt. De schilderijen zijn momenteel eigendom van de Franse en Nederlandse overheid.
 10. De Schreeuw – Edvard Munch ($ 120 miljoen)
  Dit schilderij uit de 19e eeuw is een van de beroemdste werken van Edvard Munch en wordt beschouwd als een hoogtepunt van het expressionisme. Het schilderij toont een figuur die zijn handen naar zijn gezicht brengt en schreeuwt. Het schilderij is momenteel eigendom van een privéverzamelaar.

Conclusie

Deze lijst bevat slechts enkele van de duurste schilderijen ter wereld en er zijn vele andere werken die enorme bedragen hebben opgebracht bij veilingen en privéverkopen. De waarde van een schilderij wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de zeldzaamheid, de kwaliteit, de staat en de geschiedenis van het werk. Sommige schilderijen zijn ook waardevol vanwege hun culturele betekenis en hun plaats in de geschiedenis van de kunst.

Deel dit Toplijstje
Plaats een reactie